Hooggevoeligheid #1 – Klacht of kracht?

Hooggevoeligheid
Mei 2019 – Hooggevoeligheid (h)erkennen

Hooggevoeligheid, het wordt steeds meer (h)erkent als iets waar we mee te maken hebben. 15-20% van de mensen herkent bij zichzelf de karaktereigenschappen die we hooggevoeligheid noemen. Door de veranderde maatschappij, er zijn veel meer prikkels, ontstaan er sneller klachten rondom mensen en kinderen met hooggevoeligheid. Ze functioneren anders, schieten snel uit hun slof en geven geen grenzen aan. De krachtige kant van hooggevoeligheid sneeuwt onder. Deels doordat men het onvoldoende kent en erkent, deels doordat de maatschappij het lastig vindt om er mee om te gaan. Wat moet je met zo’n gevoelig persoon in je kantoor? Iemand die zijn intuïtie volgt, maar niet duidelijk kan uitleggen waarom het wijs is wat hij doet? Wat moet je met een kind in de klas dat – naar het lijkt – uit het niets gaat gooien met het eerste het beste dat onder handbereik ligt? Of een kind dat zich voorbeeldig gedraagt in de klas, maar thuis woede-uitbarstingen heeft? Van wie is dat probleem? Moet je daar als werknemer of leerkracht iets mee?

Lastige vragen, ik denk ook voor veel mensen herkenbare vragen. Ouders begrijpen niet waarom hun kind zich thuis anders gedraagt dan op school en ook leerkrachten zien geen aanwijsbare reden voor het gedrag van het kind. Als volwassene kun je je onbegrepen voelen op je werk, je wilt wel, maar hebt zelf ook geen grip op wat je ervaart, het maakt je onzeker en je trekt je terug. De blogs die ik de komende tijd ga schrijven gaan in op het thema hooggevoeligheid en mijn ervaring daarmee. Ik schrijf voornamelijk over het hooggevoelige kind, maar als hooggevoelige volwassene zul je ook dingen herkennen en tips krijgen over de omgang met deze kant van jezelf. Mijn blogs baseer ik op persoonlijke ervaringen, maar ook op theoretische kennis. Ik heb veel gelezen over dit onderwerp en vorige week heb ik de kindermodule van Hooggevoelig heel gewoon gevolgd. Voor mij een waardevolle module, het bevestigd wat ik al wist en geeft een goed toepasbare methode in de omgang met gevoelige kinderen.

Zintuigen

Hooggevoelige kinderen hebben fantastische eigenschappen. Vaak komen ze met ludieke ideeën en creatieve oplossingen. Het zijn plichtsgetrouwe kinderen, ze voeren zo goed mogelijk uit wat er van hen verwacht wordt en ze zien waar anderen hulp nodig hebben. Het zijn kinderen die je graag in de klas hebt, ze zijn sociaal, behulpzaam en gewetensvol. Prachtig! Wat gebeurt er als hetzelfde kind overprikkelt raakt en wanneer gebeurt dit? Hooggevoelige kinderen zijn heel zintuiglijk ingesteld. Licht, geluid, geur, smaak, etc. kunnen hen overdonderen. In onze ogen ‘kleine’ dingen kunnen leiden tot enorme prikkelbaarheid. Een aanraking, getik van een pen, de zon die in de ogen schijnt, gedrang bij de kapstok, de kleur van de muur, een kwartier later eten, al deze ‘kleine’ dingen kunnen leiden tot overprikkeling.

Oplaad-momenten

Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw gevoelige kind prikkelt. Observeer dit, schrijf het op en vraag je kind er naar. Vaak weet het kind zelf heel goed te benoemen wat hem irriteert. Vraag aan je kind wat hij nodig heeft. Hoe wil hij ’s morgens gewekt worden? Waar zit hij het liefst in de klas? Welke kleur vindt hij fijn? Niet alles hoeft aangepast te worden, maar het geeft zicht op de behoeftes van het kind. Het helpt al om op bepaalde momenten ruimte te geven voor wat het kind nodig heeft. Geef hem de ruimte om een paar keer per dag even alleen te werken op een rustig plekje in de klas. Laat hem even naar buiten gaan als het hem teveel wordt. Op die momenten kan hij opladen, dit geeft energie en kracht voor de rest van de dag. Weet dat deze oplaad-momenten nodig zijn, gedurende de hele dag. Dit geeft rust in de klas en thuis, maar vooral rust voor het kind. Laat dat belang voorop staan en creëer een fijne omgeving waarin het kind kan leren en zichzelf kan ontwikkelen.

One thought on “Hooggevoeligheid #1 – Klacht of kracht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.