Beeldende werkvormen – #2 Speksteen

Speksteen beeldende werkvorm

Januari 2019 – Speksteen

Het werken met speksteen kan letterlijk en figuurlijk weerstand geven. Je hebt kracht nodig om de steen te bewerken, maar niet teveel. Het kost tijd om een vorm te laten ontstaan en daarna de vorm zo glad mogelijk te maken. Wat levert het dan nog op om met dit materiaal te werken?

Laat ik eerst iets vertellen over speksteen. Voor wie er nog niet eerder mee gewerkt heeft: het is een zachte steenvorm. Je hebt wel kracht nodig om te raspen en te schuren, maar de stof die daarmee loskomt is zacht als meel. Het voelt heerlijk aan je handen en alleen al het spelen met dit poeder geeft een therapeutisch, rustgevend effect.

Een ander effect dat meer confronterend kan zijn is dat je je eigen kracht tegen komt. Als je weinig kracht hebt, kost het veel tijd om de juiste vorm in de steen te krijgen. Veel kracht kan er voor zorgen dat je teveel van de steen af raspt en de vorm anders wordt dan je wilde. Beide processen kunnen frustrerend zijn, maar met de juiste hulp ga je hierdoor heen. Je leert om verder te kijken dan je weerstand, om door te zetten daar waar iets moeilijk lijkt. Je ervaart wat je kunt en vaak kun je meer dan je denkt. Van tevoren dacht je dat je niet iets kon maken van steen, na een aarzeling ben je toch het proces aangegaan en dat was het waard!

Het werken met steen geeft ook zicht op hoe nauwkeurig je iets aanpakt. Je moet een prof zijn wil je kleine details in de steen kunnen aanbrengen. Gelukkig hoef je geen prof te zijn om beeldend te kunnen werken en mag je ook gewoon genieten van ruwe, minder gedetailleerde vormen. Ook hierin heb je soms een helpende hand nodig. Iemand die ziet hoe het proces kan verlopen. Die je verder helpt kijken dan de lompe steen die voor je ligt. Als je daarin mee kunt gaan, zie je méér. Je ziet bergen en dalen, gladde en harde kanten, ribbels en golven. En dát ga je benutten. Je maakt de bergen lager, de dalen vlakker. Harde kanten maak je zacht, ribbels mogen er zijn, maar je wilt minder golven.

Hoe mooi is dan de transfer naar de werkelijkheid. Even los van de steen kijken naar wat jij dagelijks tegenkomt. In je leven zijn bergen en dalen. Ze zijn er, maar jij bepaalt wat je ermee doet, hoe je ermee omgaat. Net als met de steen kun je bergen lager maken. Ga ze in stapjes tegemoet, haal er steeds een beetje vanaf. Je hoeft niet alles in één keer te doen. De harde kanten van jezelf kunnen je tegenstaan, je wilt er tegen vechten, maar het lukt je niet. Wees zacht voor jezelf, probeer maar, en weet dat niet alle ribbels zullen verdwijnen.

3 thoughts on “Beeldende werkvormen – #2 Speksteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.