Dichtbij jou – individueel programma voor jongeren

Dichtbij jou

November 2018 – dichtbij jou

Zie je dat je kind veel om anderen denkt, maar ‘vergeet’ hij voor zichzelf te zorgen? Is je kind ongelukkig, maar kom je er niet achter wat de oorzaak hiervan is? Overschreeuwt je kind zichzelf, maar denk je dat ze zich eigenlijk onzeker voelt? Zit je kind emotioneel in de knoop na een verlies?

Soms zie jij dat je kind ongelukkig is, maar is je kind er nog niet aan toe om dat zelf toe te geven. Je kind laat als puber gedrag zien dat je niet van hem herkent en je vraagt je af waar het kind is gebleven dat je tot dan toe hebt opgevoed. Het is zwaar om je kind niet te kunnen bereiken, je zorgen te maken en niet te weten wat je kunt doen.

Weet dat het altijd allereerst belangrijk is dat jij als ouder er onvoorwaardelijk voor hem bent. Geef hem liefde, luister zonder antwoorden te willen geven. Vul niet in, maar vraag door en geef je kind de kans om zijn eigen invulling te geven. Weet wat je kind rust kan geven en help hem om dat te gebruiken. Soms is dat een moment alleen op z’n kamer, of samen een wandeling maken, iets bakken of een filmavondje. Werk aan de onderlinge band tussen jullie, zodat je kind naar je toekomt als hij er aan toe is om zich te uiten.

Liefde, tijd en geduld zijn kernwoorden in de opvoeding van je kind. Maar soms kom je er niet, ook al zet je dit in. Je voelt je machteloos, je kind heeft meer nodig dan jij kunt bieden. Of je kunt het zelf wel bieden, maar je kind wil het niet van jou aannemen. Zet dan het belang van je kind voorop. Geef hem de ruimte om bij een ander te leren of te ervaren wat hij nodig heeft. Zorg dat hij op kan groeien tot een gezonde volwassene.

KleurSpel heeft het programma Dichtbij jou ontwikkeld voor jongeren tot 18 jaar. Als een jongere vastloopt in zijn emoties, weinig vertrouwen heeft in wat hij kan of zichzelf overschreeuwt kan beeldend werken helpen. In de beelden die gemaakt worden laat de jongere (onbewust) zien wat er van binnen speelt, waar het in de kern omdraait. De therapeut geeft hieraan richting, vraagt waar nodig door en biedt concrete opdrachten om in andere situaties mee aan de slag te gaan. Jongeren die aan dit programma deelnemen leren te luisteren naar wat ze voelen. Ze leren zichzelf echt te laten zien en zich niet groter of kleiner te maken dan ze zijn. Ze zijn dichtbij zichzelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.