Burn-out – Ik heb het nooit anders gedaan…

Burn-out - Ik heb het nog nooit anders gedaan

September 2017 – Durf je iets te veranderen?

Laat me, laat me m’n eigen gang maar gaan,
laat me, laat me ik heb het altijd zo gedaan!

Dit stukje tekst uit het liedje van Ramses Shaffy kwam bij mij naar boven toen ik had besloten om in deze blog aandacht te besteden aan omgaan met een burn-out. Als ik Wikipedia mag geloven zingt Shaffy in dit lied over zichzelf als iemand die midden in het leven staat. Ik heb nog even getwijfeld of het dan wel zo passend is om dit lied te koppelen aan een burn-out. Maar ik zal uitleggen wat dit stukje tekst bij mij oproept.

Belangrijke symptomen van een burn-out zijn: weinig energie, slecht slapen, overgevoelig, onverschillig, onzeker, veel piekeren, weinig lichamelijke conditie. Het gevoel van ‘laat me…’ komt naar mijn idee duidelijk naar voren in deze symptomen. Je hebt geen zin meer in wat dan ook en je wilt niet teveel horen wat anderen te melden hebben want je hebt geen energie om er aandacht aan te besteden.

Het andere stukje van het refrein ‘ik heb het altijd zo gedaan’ is volgens mij de oorsprong van veel burn-outs. Je leeft je leven zoals je dit gewend bent en je houdt daarbij meer of minder rekening met een ander. Je hebt je gewoontes en je vaste ritme, wat op zich niet verkeerd is, maar geniet je nog wel van wat je doet? Word je nog blij van je werk en kun je opmerkingen van anderen goed ontvangen?

Nog nooit zo gedaan…

In 1993 heeft Shaffy de laatste regel van het liedje verandert in ‘ik heb het nog nooit zo gedaan’. Herken je bij jezelf of bij iemand in je omgeving symptomen van een burn-out, ga dan na wat je anders kunt doen. Bedenk wat je nog nooit zo hebt gedaan en ga de uitdaging aan. Doe eens anders als wat je tot nu toe hebt gedaan, kom in actie. Ben je er blij mee? Kun je jezelf blijven naast de ander?

KleurSpel kan hier bij helpen. In beeld en beweging ontdek je kwaliteiten van jezelf die eerder op de achtergrond/ onbewust aanwezig waren. In een paar sessies gaan we met je na wat bij jou past en gaan we na hoe je je kwaliteiten in kunt zetten in het dagelijks leven. Door je kwaliteiten te benutten en in actie te komen voel je je energiek, zelfverzekerd en heb je zin in het leven. Het ontdekken van kwaliteiten is één van onze uitgangspunten en passen we ook toe in onze teambuilding en in onze trainingen. Ga je mee op kwaliteiten-ontdekkingstocht?

Wat wordt het: ik heb het altijd zo gedaan óf: ik heb het nog nooit zo gedaan?

Afbeelding: Het werkstuk is gemaakt door twee personen. Allebei hebben ze hun eigenheid erin gelegd: de eigen kleur van beide personen is zichtbaar. Er zijn ook stukken waarin kleuren zijn gemengd: ruimte om mee te denken met een ander, een kleine verandering te ondergaan. Je eigenheid verdwijnt niet als je iets verandert. Jouw kleur heeft een functie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.