In het beeldend werken emoties ervaren

Beeldende therapie en emoties

Emoties, laat ze maar zien!

Je komt binnen en gaat zitten. Je schouders hangen en je kijkt me niet aan. Ik vraag hoe het met je gaat. ‘Goed’. Het gesprek valt stil. De behoefte om te praten is er niet. Samen zwijgen we even en dan nodig ik je uit om mee te doen op papier. Ik zet een streep met blauw, jij volgt met groen. Gekleurde lijnen lopen door elkaar. Steeds sneller volgen ze elkaar op. Er is verbinding en vertrouwen. Jij stelt je open voor het beeldend werken, we kunnen samen aan de slag.

Beginfase

De beginfase van de therapie, de fase waarin het vertrouwen moet groeien, is altijd van belang. Dit is dubbel zo belangrijk als iemand een hulpvraag heeft op het gebied van emoties. Het wel of niet kunnen uiten van emoties heeft zoveel te maken met vertrouwen! Als ik naar mezelf kijk dan weet ik dat ik me alleen open kan stellen voor mensen die ik helemaal vertrouw. Als beeldend therapeut ben ik me daar heel bewust van en begin ik laagdrempelig. Ik stel geen eisen, maar ik nodig uit.

Inmiddels kennen we elkaar iets beter. Jij weet dat jij mag bepalen wat je aankunt en dat we kiezen voor materialen die bij je passen. De gesprekken die we voeren zijn kort, maar in beeld kun je de eerste stap zetten en heb je mij niet meer nodig om iets voor te doen. Het vertrouwen is er en we gaan naar de volgende fase waarin we nieuwe materialen en technieken gaan ontdekken. En weet je? Ik zal je helpen, je mag weer even volgen, maar ik beloof je: je gaat hele mooie kanten van jezelf ontdekken.

Middenfase

In de middenfase van de therapie gaan we nieuwe materialen en technieken ontdekken. Kennismaken met verschillende kanten van jezelf en dit koppelen aan emoties die je kunt ervaren. We werken met zachte materialen, zoals stof, we gaan ervaren hoe het is om met klei in water te werken. We werken met harde materialen, we hakken in een blok hout en werken met steen.

Vertrouw me maar, doe je handen maar in het water en voel de klei glibberen onder je vingers. Het water voelt lekker warm. De klei wordt dun en glipt tussen je vingers door. Eerst is het eng, je hebt dit nog niet eerder gedaan. Ik zie je langzamerhand ontspannen, je geniet van het warme water en je richt je helemaal op het beeldend werken. Je laat je zachte kant aan mij zien, een aarzelende glimlach, een verlegen blik…

Eindfase

In de eindfase hebben we verschillende materialen en technieken ontdekt en hebben we ervaren dat we deze kunnen koppelen aan emoties. De emoties mogen er zijn en dit brengt een proces op gang; het accepteren van de emoties. De ervaring in het beeldend werken leert dat de emoties niet eng zijn, maar dat ze wel diep weggestopt waren. Elk materiaal en elke techniek kan een andere emotie oproepen. Een emotie die daarna ook in het dagelijks leven makkelijker naar boven komt en helpt om te verwerken en ervaringen een plekje te geven.

Ik zie je binnenkomen, je kijkt me open aan en je begroet me. Je vraagt me wat we gaan doen en ik zeg dat jij mag kiezen omdat het de laatste keer is. Je zegt dat je iets wilt doen dat je nog niet eerder hebt gedaan…