Beeldende therapie en zelfbeeldproblematiek

zelfbeeldproblematiek beeldende therapie

November 2016 – Zie mij!

Voor een vaktherapeut is er een scala aan werkvormen, technieken en materialen die je kunt inzetten tijdens een sessie. Binnen dit scala zijn er beperkte mogelijkheden voor een bepaalde doelgroep. De komende periode willen we in onze blogs aandacht besteden aan onze manier van werken met bepaalde problematiek. Vandaag starten we met de ervaringen van beeldende therapie en cliënten die te maken hebben met zelfbeeldproblematiek.

Gedachten als ‘ik kan niks’, ‘het leven heeft geen zin meer’ en ‘niemand mag mij’ spelen door het hoofd of worden hardop uitgesproken. In beeld is men niet snel tevreden of is het lastig om te experimenteren met andere materialen of technieken. Als iemand door ervaringen uit het verleden gekwetst is of een trauma heeft opgelopen kan een cliënt dit letterlijk laten zien in beeld. Soms gebeurd dit onbewust, een andere keer om te shockeren of eindelijk gezien te worden.

Als beeldend therapeut bied ik altijd in eerste instantie veiligheid. Er zijn duidelijke regels en afspraken en de regie ligt bij de cliënt. Als iemand beschadigd is in zijn zelfbeeld is het belangrijk dat hij eerst weer leert om een ander te vertrouwen. Ik zal een cliënt nooit afwijzen, wat er ook gemaakt wordt. Wel ga ik de oorzaak, het gedrag of de gedachte erachter, achterhalen. Ik stel vragen of benoem wat ik zie in beeld en ga na hoe de cliënt hierop reageert. Als de cliënt hierbij weinig tot geen gevoelens kan uiten benoem ik welk gevoel het bij mij oproept. Ik help de cliënt woorden te geven aan een ervaring.

Beeldende succeservaringen helpen de cliënt om weer positief naar zichzelf te kijken. Werkvormen die hierbij passen zijn vaak gestructureerd of kunnen niet mislukken. Het werken met ecoline en krijt geeft bijvoorbeeld altijd een succeservaring. Het krijt biedt structuur en de ecoline geeft mooie felle kleuren waardoor een succesbeeld ontstaat. Succesbeelden versterken de cliënt en geven hem kracht om de onderliggende problemen aan te pakken.

De onderliggende problemen hebben vaak te maken met voelen. Als het zelfbeeld zwak is kan dit zijn ontstaan vanuit het voelen van veel negatieve kritiek vanuit anderen. Ook kan het gevoel juist zijn afgesloten door trauma’s of ervaringen uit het verleden. Als beeldend therapeut kan ik de cliënt op veel manieren weer laten voelen en ervaren. Volg onze blog, like onze Facebookpagina en lees hier meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.